Kirándulási lehetőségek:

 • Szilvásvárad 20 km, aktív programok: Kalanderdő, Lézercsata
 • Miskolc  (Lillafüred, Miskolc-Tapolca barlangfürdő, Diósgyőri vár 50 km)
 • Aggtelek, Jósvafő 50 km
 • Eger 50 km
 • Szlovákia (a bánrévei határ kb. 15 km, innen Rozsnyó 40 km, a Dobsina-i jégbarlang és a Szlovák Paradicsom 100 km)

  Uppony
  Uppony egy 430 lelkes kis ún. zsákfalu Borsod-Abaúj-Zemplén megyében, az Upponyi hegység ölelésében a Lázbérci Tájvédelmi körzet szigorúan védett területén. A községet a lázbérci tóval hegyszoros köti össze. Az országban egyedülálló képződményt “Upponyi-szoros” néven ismerik. égnek törő kristályos mészkőből felépülő falaiban feltűnik egy-egy kisebb barlang, kőfülke. Ezekből a kőfülkékből jégkorszaki állatok csontmaradványai és az őskor végérol származó szép kidolgozású kőpengék kerültek elő. A hozzáférhetetlen magas sziklafalak üregeiben költött hazai legnagyobb testű baglyunk, az uhu. Az utóbbi időben a hollók fészkelő-helyévé vált.
  A falu környezete természeti kincsekben gazdag, nagyszerű gyalogos és kerékpáros kirándulási lehetőségek várják az idelátogató vendégeket. A sziklás Eszkala-tetőn lévő fakereszttől, amely a reformáció terjedésének határát jelzi, és a vulkanikus eredetű „Három-kő bérc”-ről szép kilátás nyílik a Bükk-hegységre és a környező vidékre. Egész napot betölt a gyalogtúra a vadregényes Damasa-szakadékhoz. A Nekézsenyi-völgyön legalább hétszer kell átkelni a Csermely-patakon, amíg a Mihály-kúthoz érünk. Innen a Hármas-út érintésével leereszkedhetünk a Lázbérci-tóhoz, vagy a gerincen tovább menve a Vizköz-tetőre érünk, ahonnan a tóra és felülről a szorosra nyílik kilátás.
  A Lázbérci-víztározó kb. 1 km-re található a vendégháztól, ahol a horgászat kedvelői élhetnek szenvedélyüknek. A tó halállománya gazdag, a helyi horgászegyesület folyamatosan gondoskodik a telepítésről.